Scroll Top

مرکز گذری تهرانسر

خدمات قابل ارائه در مرکز گذری تهرانسر - موسسه کاهش آسیب سیمای سبز رهایی

این مرکز گذری تهرانسر در این مناطق از استان تهران راه اندازی گردید .

خدمات قابل ارائه :
  • یک وعده غذا
  • چای
  • سوزن ، سرنگ وکاندوم
  • پانسمان
  • حمام
  • ارجاع جهت آزمایش رایگان
  • مشاوره فردی
  • کلاس آموزشی پیشگیری از اچ . آی . وی و ایدز
  • کلاس آموزشی مهارتهای زندگی
  • کلاس آموزشی روابط سالم
  • پخش فیلم
  • واحد درمان نگهدارنده با داروهای آگونیست

 

 در مورخ29/1/92 کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30با تدریس مسئول     فنی(خانم نجمی)  تشکیل شد.

مرکز گذری :
 
اولين بار در دهه شصت ميلادي در اروپاي غربي، آمريكا و سپس استراليا، به دليل اپيدمي و همه گیری مصرف هرويين مراكز كاهش آسيب ايجاد شد. اين مراكز در دهه  هشتاد به  منظور پيشگيري از ايدز در آمريكاي شمالي، اروپاي غربي و استراليا بوجود آمدند.
مر كز گذري ( DIC) مکانی است که به کاش آسیب و كنترل آسیب های ناشی از اعتياد می پردازد و مصرف کنندگان مواد دارای رفتارهای پرخطر و تزریق کننده که در معرض ابتلا به بيماري هاي عفوني (نظير ايدز و هپاتیت) هستند، از خدمات رايگان این مرکز استفاده می  نمایند.
از خدمات مراكز گذري كاهش آسيب می توان به مواردی همچون ارائه خدمات بهداشت و درمان، اطلاع رسانی وافزايش آگاهي مصرف كنندگان مواد و خانواده هایشان، برقراری ارتباط مصرف کنندگان مواد با گروه هاي خودياري همچون معتادان گمنام ، آموزش نحوه تزريق صحیح و بهداشتی و ارائه سرنگ و سوزن استریل، ارجاع به مراكز درماني و ارائه خدمات رفاهی، اشاره کرد. همچنین در این مراکز مصرف کنندگان مواد کارتن خواب  و بی خانمان می توانند از سرویس بهداشتی و حمام (شوینده بدن و لباس) استفاده نمایند. انجام مصاحبه انگيزشي، تامين بهداشت جسمانمي، تامين يك وعده غذای گرم، پوشاك و ارجاع به مراکز مشاوره و كلينيك هاي مثلثي براي انجام آزمایش های هپاتيت و ايدز از وظايف دیگر مراكز گذري است. تمامی خدمات قابل ارائه در این مراکز رایگان می باشد.
در مراکز گذری به افراد دارای رفتارهای پرخطر، به ویژه مصرف کنندگان تزریقی مواد کارتن خواب که تمایل و توانایی ترک ندارند، خدمات کاهش آسیب شامل، توزیع سرنگ و سوزن وکاندوم استریل رایگان، پمفلت های 
آموزشی و آموزشهای مرتبط آنها ارائه می دهد. همچنین از طریق تیم ها و گشت های سیار به افراد دارای رفتارهای پرخطر که به مرکز مراجعه نمی کنند نیز خدمات کاهش آسیب می دهد.
 
 

اهداف مرکز گذري کاهش آسيب:

 
 اطلاع رسانی و افزايش آگاهي مصرف کنندگان مواد و خانواده هایشان
 ارتباط ميان مصرف کنندگان مواد و گروههاي خودياري
 کاهش شيوع خوني هپاتيت و اچ.آی.وی در معتادان تزريقي مراجعه کننده و خانواده هايشان
 آموزش نحوه تزريق بهداشتي و صحیح و ارائه سرنگ به معتادان تزريقي
 کاهش تزريق و عوارض آن در سوء مصرف کنندگان تزريقي مراجعه کننده
 ترویج رفتارهاي جنسي سالم در معتادان
 ارجاع مددجویان به مراکز درماني
 انجام مصاحبه هاي انگيزشي با مددجویان
 ارائه خدمات رفاهي در حد امکان
وظايف مرکز گذري کاهش آسيب :
 برقراري ارتباط با مصرف کنندگان مواد 
 آموزش، اطلاع رساني و مشاوره با افراد داراي رفتار پرخطر 
 آموزش، اطلاع رساني و ‌آگاه سازي آحاد جامعه و کارکنان مشاغل مرتبط با افراد مصرف کننده مواد 
 مشاوره جهت انجام آزمايش پیش و پس از اچ.آی.وی و ساير عفونت هاي منتقله از طريق تزريق و رفتارهای پر خطر جنسي
 در دسترس قرار دادن سرنگ، سرسوزن و وسايل تزريق استريل 
 توزيع مواد ضدعفوني کننده 
 تشويق به استفاده از کاندوم، توزيع کاندوم و ارائه آموزش هاي مربوط به رفتار جنسي سالم جهت پیشگیری از ابتلا به اچ.آی.وی و سایر بیماری های منتقله جنسی
 گشت تيم سيار جهت افزايش دسترسي به مصرف کنندگان سخت دسترس 
 مشاوره فردي و برگزاري جلسات گروه درماني، خانواده درماني، نمايش فيلم
 ارائه يك وعده غذاي گرم به صورت روزانه
 استحمام و توزیع وسائل بهداشتي، مسواك و خمير دندان
 ارائه پوشاک و ارائه لباس زير
 توزيع بروشورهاي آموزشي
 
نحوه ارجاع به مرکز :
 
1. شرح حال و معاينه پزشکي
2. گزارش مددکاري (که شامل ارجاع فرد به مرکز درماني و نتيجه حاصل از مرکز درماني ارجاع شده)
3. ارائه سوزن و سرنگ استريل جهت معتادان تزريقي
4. ثبت فرم اطلاعات تعويض سوزن و سرنگ و وسايل تزريق
5. آشنايي با گروههاي خودياري
6. انجام پانسمان در صورت نياز                                                     
 
در تیر ماه سال 1391 مرکز كاهش آسيب سیمای سبز رهایی در منطقه 21 شهرداری تهران در تهرانسر با نيل به اهداف فوق در يكي از مناطق پرتردد معتادان پر خطر افتتاح گرديد. اين مركز در حال حاضر با حدود 110 نفر مددجو مشغول به فعاليت مي باشد كه به گوشه اي از فعاليت ها ی مرکز در ذیل اشاره مي گردد:
 
 
 
پذیرش
 
 
موسسه  کاهش آسیب سیمای سبز رهائی یک کارشناس روانشناسی را به عنوان مسئول فنی مرکز در نظر گرفته تا علاوه بر نظارت بر مرکز، پذیرش و تشکیل پرونده و گرفتن اطلاعات شخصی را نیز انجام دهد. مسئول فنی به مشاوره انفرادی با مددجویان نیز می پردازد.
 
 
ارجاع
 
نظام ارجاع از ارکان اصلی یک مرکز گذری می باشد که پس از بررسی های بعمل آمده توسط مسئول فنی، بیماران جهت دریافت خدمات درمانی به مراکز درمانی و آزمایشگاهی ارجاع می شوند، جهت دریافت تسهیلات به کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهریستی و جهت سم زدایی به کمپ های اقامتی ترک اعتیاد پرهیز مدار و کلینیک های ترک اعتیاد ارجاع می گردند.
مراکز مشاوره و آزمایش داوطلبانه ، مراکزی هستند که مشاوره و آزمایش رایگان جهت تشخیص بیماری های عفونی، انجام می دهند. بیماران دارای رفتارهای پر خطر، توسط کارشناسان مرکز گذری به این مراکز ارجاع داده می شوند و پس از انجام آزمایش، مرکز را در جریان نتیجه آزمایش قرار می دهند.
 

توزیع سرنگ ، سوزن استریل و کاندوم

 
از آنجا که تزریق مشترک و رابطه جنسی حفاظت نشده (بدون استفاده صحیح و مداوم از کاندوم) از راه های اصلی انتقال اچ.آی.وی می باشند، مراجعین در ساعات کاری مرکز، به سرنگ و  سوزن استریل و کاندوم که در گوشه ای از مرکز قرار دارد، دسترسی می یابند و آموزش ها و جزوات مرتبط دریافت می نمایند.
 
توزیع  کاندوم، سرنگ استریل و جزوات و بروشورهای آموزشی رایگان به مراجعین
 
همچنین در ساعات غیر کاری مرکز، اقلام بهداشتی، از طریق دستگاه خودپرداز سرنگ و سوزن و کاندوم در دسترس مراجعین قرار می گیرد.
 
طریقه استفاده از دستگاه برروی بنر نوشته شده و برروی دیوار DIC نصب شده است
 
مراجعین درحال استفاده از دستگاه خودپرداز
 
 

ارائه خدمات پزشکی

 
خدمات پزشکی و خدماتی همچون درمانهای سرپایی و پانسمان از نیاز های قابل توجه مصرف کنندگان بی خانمان مواد می باشد که هم توسط تیم امداد رسان سیار و هم توسط  پرستار مرکز، به مراجعین ارائه می گردد.                                                                               
انجام پانسمان در مرکز توسط پرستار
توزیع غذا و چای
 
مصرف کنندگان مواد اولویت اصلی خود را تهیه و  مصرف مواد میدانند و حتی پول خود را جهت تغذیه هزینه نمی کنند، لذا مرکز گذری مجهز به آشپز خانه بوده و روزانه یک وعده غذای گرم و چند وعده چای به بیماران ارائه می گردد.
مراجعین درحال صرف غذا
 
 

کلاس های آموزشی 

 
مهارتهای زندگی
یکی از کلاس هایی که  به طور مرتب و  به صورت هفتگی توسط روانشناس برای  مراجعین برگزار می شود کلاس گروهی مهارت های زندگی می باشد .با برگزاری این کلاس بیماران مهارتهایی همچون جرات مندی، نه گفتن، قاطعیت و … را می آموزند.
 
کلاس آموزشی برای مراجعین 
 
رابطه جنسی ایمن
جهت کاهش شیوع انتقال اچ.آی.وی در میان مصرف کنندگان تزریقی مواد، کلاس رابطه جنسی ایمن، به صورت هفتگی در مرکز برگزار می گردد.
 
  
  
کلاس آموزش رابطه جنسی ایمن
تزریق سالم 
چگونگی تزریق بهداشتی و کم خطر، به مصرف کنندگان تزریقی موادکه تمایلو توانایی قطع مصرف مواد را ندارند، به صورت هفتگی توسط یکی از پرسنل دوره  دیده به صورت کلاس آموزشی در مرکز آموزش داده می شود. 
 
آموزش نحوه صحیح تزریق و استفاده از سرنگ
 
 

آموزش از طریق آموزشگران همسان

 
موثرترین و بهترین روش آموزش، آموزش از طریق گروه های همتا می باشد.در این برنامه بیماران تحت آموزش پیشگیری از اچ.آی.وی/ ایدز قرار گرفته  و به عنوان مربی تربیت می شوند و گواهی آموزشی دریافت می نمایند و سوزن و سرنگ و کاندوم به میزان کافی در اختیارشان قرار داده می شود. آموزشگران دوره  دیده به واسطه ارتباط نزدیکی که با همسانان خود دارند و جمعیت هدف در دسترس شان می باشد، آموزش را  به زبان خود ارائه و اقلام بهداشتی را به صورت رایگان در اختیار جمعیت هدف قرار می دهند. از این طریق می توان به تعداد بیشتری از جمعیت هدف آموزش داد.
 
 
سایر خدمات
 
– استحمام
– اجرای برنامه های تفریحی همچون نمایش برنامه های تلوزیونی و سینمایی
– اطلاع رسانی، چاپ بنر، و توزیع جزوه و بروشورهای آموزشی و برپایی نمایشگاه 
              
برگزاری نمایشگاه اطلاع رسانی و چاپ بروشور آموزشی توسط موسسه
 
 
تیم امداد رسان سیار  متشکل از حداقل دو فرد در حال بهبودی از اعتیاد می باشد که توانایی برقراری ارتباط با مصرف کنندگان مواد خیابانی دارای رفتار های پر خطر و در معرض آسیب را به خوبی دارند.
 
 

وظايف تيم سيار:

 
 شناسايي محل هاي پرخطر و آلوده منطقه مانند محل هاي بيتوته معتادان تزريقي
 شناسايي معتادان بی خانمان منطقه و برقراري ارتباط با آنان 
 شناسايي معتمدين محل و افراد کليدي و توجيه آنان
 آموزش مصرف کنندگان تزريقي مواد در خصوص تزريق صحیح و ايمن، خطرات تزريق مشترک، راههاي انتقال عفونت اچ.آی.وی و هپاتيت
 توزیع سرنگ و سوزن استريل و پنبه و الکل، ملاقه يا قاشق، فيلتر، آب مقطر جهت تزريق به معتادان تزريقي 
 توزیع کاندوم، آموزش نحوه استفاده از آن و آموزش رفتار جنسي سالم 
 توزیع بسته های ایمن جمع آوری سرنگ و سوزن  به معتادان و تشويق آنان به جمع آوري سرنگ و سوزن و تحويل آن به تيم سيار 
 توزيع مواد آموزشي مانند پمفلت ها و بروشورها 
 ارجاع مصرف کنندگان به مراکز ارائه دهنده خدمات (مراکز گذري، مراکز مشاوره رفتاري، مراکز بهداشتي درماني)
 ثبت آمار مراجعات روزانه به تيم هاي سيار
 
 

شناسایی و جذب بیماران

 
تیم سیار با استفاده از نقشه منطقه نصب شده در داخل مرکز و با استفاده از دکمه های رنگی، مسیر های پرخطر منطقه را مشخص و مسیر گشت هر روز راتفکیک می نمایند و روزانه اقدام به گشت زنی و شناسائی اماکن آلوده و پر تردد منطقه و پاتوق های مصرف کنندگان بی خانمان می نماید.
 
اعضای تیم گشت سیار، پس از شناسایی اماکن پرخطر اقدام به جلب اعتماد مصرف کنندگان کارتن خواب نموده و پس از معرفی خود و مرکز گذری، خدمات قابل ارائه را شرح داده و برای هرکدام از بیماران برگه شرح حال اولیه پر می نمایند.
 
 
امداد رسان در حال توضیحات مربوط به مرکز و دعوت از بیمار برای استفاده از خدمات موسسه
 
 
آموزش 
 
یکی از خدمات اصلی تیم امداد رسان سیار ارائه آموزش چهره به چهره در خصوص پیشگیری از اچ.آی.وی/ایدز و نحوه تزریق صحیح مواد می باشد تا از ابتلا مصرف کنندگان تزریقی مواد به بیماری های عفونی همچون اچ.آی.وی جلوگیری شود و از انتقال این بیماری به سایرین هم پیشگیری به عمل آید. 
 آموزش از طریق همسان
جمع آوری سرنگ و سوزن های آلوده از مناطق پرخطر منطقه
تیم امداد رسان سیار موسسه کاهش آسیب سیمای سبز رهایی عهده دار جمع آوری سرنگ و سوزن های آلوده در سطح منطقه می باشد که هر یک از این سرنگ ها می تواند حاوی ویروس های عفونی بوده و نه تنها باعث انتقال عفونت در بین معتادان تزریقی از طریق تزریق مشترک بلکه تهدیدی جدی برای سلامت دیگر افراد جامعه است.
اعضاء تیم سرنگ و سوزن های آلوده را با استفاده از انبر داخل جعبه های ایمن ریخته و به عنوان زباله های عفونی با همکاری نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی اقدام به دفن آنها می نماید.
          
امدادرسانان درحال جمع آوری سرنگ و سوزن آلوده از پاتوق های پرخطر منطقه
 
 
 
ارجاع 
مصرف کنندگان بی خانمان مواد پس از شناسایی توسط اعضاء تیم امداد رسان سیار موسسه، جهت دریافت خدمات اصلی به آن مرکز ارجاع داده می شوند.اعضا تیم سیار برگه های حاوی نشانی مرکز گذری را در اختیار آنان و در محل های پرخطر جهت در دسترس سایرین قرار می دهند.
 
 

اطلاع رسانی و توزیع پمفلت های آموزشی

 
یکی دیگراز برنامه های این تیم توزیع بروشورهای( اچ.آی. وی / ایدز، اعتیاد، تزریق سالم و …) تهیه شده در بین جمعیت هدف می باشد. 
       
خدمات بهداشتی ساده و سرپایی
بسته کمک های اولیه در داخل کیف و کوله پشتی اعضاء تیم امداد رسان سیارتعبیه شده است. اعضا تیم امداد رسان سیار در صورت نیاز هر یک از مصرف کنندگان بی خانمان منطقه، آماده ارائه خدمات سرپایی ساده نظیر توزیع پماد و انجام پانسمان  بهداشتی می باشند و در صورت مواجهه با زخم های حاد و مراحل پیشرفته از بیماری ها، بیماران را به مرکز گذری ارجاع می دهند. لازم به ذکر است اعضا امداد رسان سیار، مبانی اولیه بهداشتی را در داخل مرکز، توسط  اعضاء دوره دیده، آموزش می بینند.
 
اعضا تیم گشت سیار درحال پانسمان مصرف کننده کارتن خواب
 
 

توزیع اقلام بهداشتی 

یکی از اصلی ترین خدمات قابل ارائه توسط امداد رسانان سیار، توزیع سرنگ و سوزن استریل و کاندوم می باشد که  در اختیار مصرف کنندگان مواد قرار داده  و یا در پاتوق های ایشان قرار می دهند.
 
تیم گشت سیار در حال توزیع اقلام بهداشتی
 
واحد درمان نگهدارنده با متادون  ، واحدی است که به مصرف کنندگان مواد به ویژه مصرف کنندگان تزریقی که تمایل به قطع مصرف غیر قانونی مواد دارند و تمایل دارند تا تحت درمان نگهدارنده با متادون قرار گیرند،  متادون دولتی تحت نظر کادر بهداشتی و درمانی (پزشک و پرستار) می دهد.
 
 
پزشک در حال مشاوره با بیمار جهت تعیین دوز مناسب متادون
 
پرستار در حال توزیع متادون 
(دوز مصرفی هر بیمار توسط پزشک مشخص می گردد)
 
  

بیماران در صف دریافت متادون

 
بعد از پذیرش بیماران توسط مسئول فنی،]که خود شامل :مشخص كردن هويت بيمار، پيشگيري از مراجعه همزمان بيمار به دو مركز، ارزيابي بيمار (اطلاعات راجع به مصرف مواد، انواع مواد مصرفي، سن شروع مصرف هر يك از مواد،دفعات مصرف روزانه و نوع مصرف، مقدار مصرف روزانه يا  هفتگي، تاريخ و زمان آخرين مصرف مواد)؛ بررسي انگيزه درمان (دليل اقدام به ترك در حال حاضر ، ارزيابي انگيزه و توانايي بيمار براي ادامة درمان)؛ سابقه درمان هاي اعتياد به مواد افيوني، سابقه بيماريهاي جسماني و روانپزشكي و وضعيت فعلي، تاريخچه شخصي و اجتماعي، سابقه رفتارهاي پر خطر و … می باشد.[ پزشک ایشان را ملاقات نموده و مقدار متادون مورد احتیاج اورا معین می نماید و روزانه ایشان به این مرکز مراجعه نموده و متادون مقرری خودرا از پرستار دریافت می نمایند.
]ارزیابی های صورت گرفته توسط پزشک: ارزيابي خطر مسموميت با متادون (خطر مسموميت زماني بالاتر است كه :خطر بالاي سوء مصرف و وابستگي به چند ماده به طور همزمان وجود داشته باشد، ميزان تحمل بيمار نامشخص باشد، بيماري بارز دستگاه تنفسي وجود داشته باشد، بيماري كبدي يا اختلال بارز كاركرد كبدي وجود داشته باشد، بيمار از داروهايي استفاده ‌كند كه سطح خوني متادون را بالا مي‌برند) ، ارزيابي پاراكلينيكي، معاينه فيزيكي (علائم ترك، علائم سوء تغذيه، علائم و شواهد عفونت با ويروس نقص ايمني، جاي تزريق و آبسه، علائم بيماري كبدي و…) [
اين درمان بيشتر براي بيماران وابسته به هروئين، کراک و تریاک به خصوص در شيوه مصرف تزريقي، مفيد شناخته شده است.
هدف اصلی این واحد آن است تا مصرف متادون جایگزین مصرف مواد گردیده تا علاوه برکاهش آسیب، تحت کنترل و نظارت پزشک بتوان برنامه کاهش آسیب را اجرا کرداز تزریق ومقدار مصرف آنان در طول سال کاسته و در درازمدت به ترک ایشان منجر گردد.
 

 مزايا و مشكلات درمان نگهدارنده با متادون:

درمان نگهدارنده با متادون براي مصرف کنندگان مواد و جامعه ثمربخش است و فوايد زير را به همراه دارد:
• مصرف مواد غيرقانوني را كاهش مي‌دهد
• زندگي بيمار را ثبات مي‌بخشد
• زندگي سازنده را ممكن مي‌سازد
• مصرف خودسرانة داروها را كاهش مي‌دهد
• از ارتكاب اعمال غيرقانوني مي‌كاهد
• رفتارهاي پرخطر به خصوص تزريق مشترك كه همراه با خطر انتقال بيماري‌هاي پاتوژن خوني همانند ايدز و هپاتيت است را كاهش مي‌دهد
• بيماري و مرگ و مير ناشي از مصرف مواد را كاهش مي‌دهد
درمان نگهدارنده با متادون هرچند خود نوعي وابستگي به اين دارو است اما مساوي با اعتياد تلقي نمي‎گردد، زيرا  فرد به سبب مصرف منظم اين دارو از دور باطل “مصرف-نشئگي-خماري- جستجوي نوبت بعدي مواد- مصرف” رها مي‌شود. مصرف وسواس‎گونه مواد كه در كنار آن به ندرت جايي براي پرداختن به كارهاي ديگر باقي نمی گذارد به واقع اساس رفتار اعتيادي است. اين رهايي برگشت مجدد فرد به جامعه و معطوف ساختن توان فرد به ساير زمينه‌ها را امكان‌پذير مي كند.
باوجود موفقيت اثبات شده اين شيوه درماني در بسياري از كشورهاي جهان، در صورت تجويز سهل‌انگارانه و غير مسئولانه ممكن است مخاطراتي جدي ايجاد گردد. متادون دارويي بالقوه سمي با شاخص درماني پايين است، يعني مقدار داروي مورد نياز براي درمان به مقدار سمي اين دارو بسيار نزديك است. خصوصاً  مصرف توأم آن با مواد و داروهاي ديگر خطرات بالقوه زيادي به همراه دارد لذا تجويز و ارائه آن بايد با دقت و احتياط بسيار انجام شود. 
 

 جايگاه درمان نگهدارنده با متادون در كاهش آسيب

 
در الگوي بهداشتي درماني كاهش آسيب، هدف اصلي كاهش خطرات ناشي از مصرف استو نه پرهيز از مصرف. آنچه چنين الگويي را موجه مي‌سازد اين واقعيت است كه گروه قابل توجهي از مصرف‌كنندگان مواد علي‌رغم ورود به سيستم درماني به مصرف مواد غيرقانوني خويش ادامه خواهند داد. براي پيشگيري از بروز عواقب منفي در اين افراد انجام اقدام‌هاي كاهش آسيب كمك‌كننده است. اين اقدام‌ها شامل آموزش روش‎هاي كم‎خطرتر مقاربت و تزريق و نيز توزيع كاندوم و وسايل استريل تزريق مي‎باشد
درمان نگهدارنده با متادون يكي از اقدام هاي پر اهميت و كليدي است كه در راستاي اهداف كاهش آسيب انجام مي‌شود. اين درمان امكان عدم استفاده از مواد غيرقانوني را براي بيمار فراهم آورده و عملاً نياز به تزريق را منتفي مي‌سازد. در عين حال مصرف منظم و درازمدت متادون خود از عود مجدد مصرف غيرقانوني پيشگيري مي‌كند. به دنبال اين درمان دارويي عموماً وضعيت رواني و جسماني بيمار بهبود مي‌يابد. 
پس اهداف درمان با متادون عبارتند از: بازگرداندن بيمار به يك زندگي عادي، ياري به جذب مجددوي در جامعه و نگاه‌داشتن بيمار در درمان تا زماني كه وي از آن سود ببرد.
براي استفاده مطمئن از متادون لازم است بيماراني كه دچار مشكل سوءمصرف مواد هستند، آموزش ببینند استفاده همزمان از ساير مواد و داروهاي تضعيف‌كننده دستگاه مركزي عصبي به همراه متادون با خطر جدي مسموميت همراه است. بيشترين خطر مسموميت در روزهاي آغازين درمان يعني زماني است كه تعادل ميان سطح متادون در بافتها و خون ايجاد مي‎شود و اين تعادل با مصرف مرتب دارو توسط بيمار برقرار مي‎گردد.
 

 ارائه اطلاعات در مورد درمان با متادون 

 
پزشك مرکز اطلاعات زير را در اختيار بيماران قرار می دهد:
o متادون دارويي با خواص اعتيادآور است و بنابراين مصرف آن مي‎بايست تحت نظر پزشك باشد. 
o تأخير احتمالي دو تا چهار ساعته تا زمان حداكثر غلظت خوني متادون 
o تجمع متادون در بدن به دنبال درمان طولاني مدت كه باعث افزايش اثر دارويي مي‏گردد، حتي در صورت ثبات مقدار تجويزي دارو
o احتمال اينكه دستيابي به مقدار درماني نگهدارنده ممكن است چند هفته به طول بيانجامد(صرفاً به بيمار نامزد درمان نگهدارنده با متادون گفته شود)
o خطر بالاي مسموميت در هفته‌هاي اول به خصوص به دنبال مصرف ساير مواد تضعيف‌كننده دستگاه مركزي عصبي مانند الكل و بنزوديازپينها. مستي با الكل بالاخص از اين جهت خطرناك است.
o توضيح راجع به داروهايي كه امكان دارد با سطح خوني متادون تداخل كرده و آنرا افزايش يا كاهش دهند.
o آثار و عوارض مصرف متادون
o شرايط درمان نگهدارنده با متادون همانند لزوم مراجعه روزانه، حتي در روزهاي تعطيل
o لزوم احتياط در رانندگي در هفته‌هاي اول درمان
o اعتياد فيزيولوژيك به متادون(صرفاً به بيمار نامزد درمان نگهدارنده با متادون گفته شود)
o لزوم رفتار قابل قبول در مدت درمان مانند عدم فروش مواد به ساير بيماران و خودداري از مشاجره و برخورد فيزيكي در مركز درماني
o يادآوري مدت زمان لازم براي درمان نگهدارنده كه حداقل يك سالبوده وممكن است تا چند سال نيز  به طول بيانجامد.
o مخارج درمان 
o توضيح راجع به علائم مسموميت، مرور اين علائم با بيمار و احياناً بستگان و تأكيد بر ضرورت مراجعه اورژانس در صورت بروز علائم
o ارائه اطلاعات راجع به ساير اقدامهاي كاهش آسيب مانند تزريق بهداشتي و استفاده از كاندوم
 
 

کلاس هاس آموزشی

در زیل نمونه ای از نحوه تشکیل کلاس ها و محتوی آن ها  ارائه شده است
فروردین ماه:
1. در مورخ 19/1/92 کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  15 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول باشگاه مثبت(خانم زلف خانی) تشکیل شد.
2. در مورخ 21/1/1392 کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تاکید بر نه گفتن) با حضور 14نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
3.در مورخ 22/1/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تصميم گيري و حل مسئله) با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی )تشکیل شد.
4.  در مورخ 24/1/92کلاس آموزشی ايدزو راههاي انتقال و پيشگيري با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 9:30االی 11با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی)  تشکیل شد.
5.در مورخ 27/1/92کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
6. در مورخ29/1/92 کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30با تدریس مسئول     فنی(خانم نجمی)  تشکیل شد.
 
 
اردیبهشت ماه:
 
7.  در مورخ2/2/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم) با حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
8. در مورخ 9/2/92 کلاس آموزشی ارتباط جنسی ایمن با حضور 14 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول باشگاه مثبت(خانم زلف خانی)  تشکیل شد.  
9. در مورخ 13/2/92 کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت برقراری ارتباط اجتماعی) با حضور 15نفر از بیماران از ساعت 10 الی 12  با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
10. در مورخ 18/2/92 کلاس آموزش پیشگیری از ایدز وهپاتیت با حضور  17 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
 11. در مورخ 24/2/92کلاس آموزش پیشگیری از هپاتیت با حضور  10 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خا نم نجمی) تشکیل شد.
 12. در مورخ30/2/92 کلاس کلاس آموزشی مهارتهاي زندگي با موضوع ده خطاي شناختي باحضور 12 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
 
 
خرداد ماه:
13. در مورخ3/3/92 کلاس آموزش تزريق سالم با حضور  8 نفر از  بیماران از ساعت 9 االی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
14. در مورخ 9/3/92کلاس آموزش استرس وراهبردهای مقابله با آن با حضور  14 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد که محتوای آن شامل: تعریف استرس ،شیوه های کلی مقابله با استرس ،انواع استرس،تا ثیرات استرس،راهبردهای مقابله با استرس، است.
15. در مورخ 17/3/92کلاس آموزش پیشگیری از ایدز با حضور  10 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
16. در مورخ240/3/92 کلاس آموزش آموزش جرات مندی و قاطعيت با حضور  9 نفر از  بیماران از ساعت9:30 الی 11:30 تشکیل شد.
 
تیر ماه:
8. در مورخ 5/4/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم) با حضور 13نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
9. در مورخ 10/4/92کلاس آموزشی تزریق سالم با حضور 7 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس یکی از افراد تیم سیار(آقای کریمی)  تشکیل شد.
10. در مورخ 19/4/92 کلاس آموزشی ارتباط جنسی ایمن با حضور 14 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فنی (خانم  نجمی)  تشکیل شد.
11. در مورخ 26/4/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت حل مسئله) با حضور 15نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد
12.
13. برگزاری جلسهNA  در روزهای  و( 14 و21 و 28) تیر. 
 
 
 
 
 
  
مرداد ماه:
8. در مورخ 2/5/92کلاس آموزش آموزش جرات مندی با حضور  14 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11 تشکیل کلاس آموزش پیشگیری از ایدز
محتوای آن شامل: تعریف جرات ورزی ،انواع رفتار جرات مندانه،هدف های جرات مندانه، مثالهایی برای درک بیشتررفتار جرات مندانه با رفتار انفعالی وپرخاشگرانه، نه مقدس، مواردی که رفتار جرات مندانه توصیه نمی شود، مهارت هایی برای ابراز جرات مندی، است.
9. در مورخ7/5/92 کلاس آموزش پیشگیری از ايدز و هپاتیت با حضور 16 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی ) تشکیل شد که محتوای آن شامل: ايدزوهپاتیت چیست، انواع هپاتیت، راههای انتقال، راههای پیشگیری و …. ، است.
10. در مورخ 11/5/92کلاس آموزش پیشگیری از ایدز با حضور 7 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد.
11. در مورخ 15/5/92کلاس آموزش خودآگاهي با حضور 13 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد که محتوای آن شامل: تعریف مهارت خودآگاهي و چگونگي كسب آن.
12. در مورخ 21/5/92کلاس آموزش تصمیم گیری با حضور 9 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی ) تشکیل شد که محتوای آن شامل: راهنمای تصمیم گیری، 18 روش موثربرای فرایند تصمیم گیری، پیدا کردن خط قرمز و خط زرد های زندگی، است.
13. در مورخ 28/5/92 کلاس آموزش پیشگیری از هپاتیت با حضور 15 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد که محتوای آن شامل: هپاتیت چیست، انواع هپاتیت، راههای انتقال، راههای پیشگیری و …. ، است.
 
شهریورماه: 
8. در مورخ 4/6/92 کلاس آموزش آموزش روابط جنسی سالم با حضور 8 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم نجمی) تشکیل شد که محتوای آن شامل: جلوگیری از بیماریهای عفونی (ایدزوهپاتیت)،روش صحیح استفاده از کاندوم و …. ، است.
9. در مورخ 11/6/92کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  13 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول باشگاه مثبت(خانم احمدپور) تشکیل شد.
10. در مورخ 18/6/92کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور12 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )  تشکیل شد.
11. در مورخ 20/6/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت مقابله با استرس) با حضور 17نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
12. در مورخ 23/6/92 کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم)  با حضور 11 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری)  تشکیل شد.
13. در مورخ 25/6/92کلاس آموزشی ارتباط جنسی ایمن با حضور 14 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فني (خانم افتخاری)و یک نفر از اعضای تیم سبار(آقای کریمی)  تشکیل شد.
14. در مورخ 27/6/92 کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت حل مسئله) با حضور 13نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
در مورخ 30/6/92 کلاس آموزش پیشگیری از ایدز با حضور 8نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد که محتوای آن شامل: تعریف بیماری ایدز،راه انتقال،فرق اچ.آی.وی/ایدز،شباهت اچ.آی.وی/ایدز،راههایی که انتقال نمی یابد،چه موقع باید آزمایش داد
 
مهر ماه:
11. مهر ماه:در مورخ1/7/92 کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  15 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی( خانم امنه افتخاری) تشکیل شد.در این کلاس پیش ازمون وپس ازمون گرفته شد تا از میزان اگاهی افراد در زمینه اچ .ای. وی/ ایدز اطلاعاتی بدست اید.
12. در مورخ 2/7/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تاکید بر نه گفتن) با حضور 14نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11 با تدریس مسئول فنی :خانم افتخاری  تشکیل شد.در این کلاسها از بیماران درخواست شد اگر اگاهی از مهارت تاکید بر نه گفتن دارند ارائه دهند.
 
 
3.  در مورخ 6 /7/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تصميم گيري و حل مسئله) با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 4. در مورخ 8/7/92کلاس آموزشی ايدزو راههاي انتقال و پيشگيري با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 9:30االی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
5.  در مورخ 9/7/92کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
 6.  در مورخ13/7/92کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30با تدریس مسئول     فنی(خانم افتخاری)  تشکیل شد.
7. در مورخ15/7/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم) با حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
17. در مورخ 16/7/92کلاس آموزشی ارتباط جنسی ایمن با حضور 14 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فنی (خانم افتخاری)  تشکیل شد.                    
18. در مورخ 20/7/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت برقراری ارتباط اجتماعی) با حضور 15نفر از بیماران از ساعت 10 الی 12  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
19. در مورخ 22/7/92کلاس آموزش پیشگیری از ایدز وهپاتیت با حضور  17 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
20. در مورخ 23/7/92کلاس آموزش پیشگیری از هپاتیت با حضور  10 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
21. در مورخ 27 /7/92کلاس کلاس آموزشی مهارتهاي زندگي با موضوع ده خطاي شناختي باحضور 12 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
                                                                                                                                                    
22. در مورخ 29/7/92 کلاس آموزش تزريق سالم با حضور  8 نفر از  بیماران از ساعت 9 االی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
23. در مورخ 30/7/92کلاس آموزش استرس وراهبردهای مقابله با آن با حضور  14 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد که محتوای آن شامل: تعریف استرس ،شیوه های کلی مقابله با استرس ،انواع استرس،تا ثیرات استرس،راهبردهای مقابله با استرس می باشد.
 
24. برگزاری جلسهNA  در روزهای  7،14،21،،28 مهر ماه 
 
 
13. ابان ماه:در مورخ1/8/92 کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  15 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی( خانم امنه افتخاری) تشکیل شد.در این کلاس پیش ازمون وپس ازمون گرفته شد تا از میزان اگاهی افراد در زمینه اچ .ای. وی/ ایدز اطلاعاتی بدست اید.
 
14. در مورخ 4/8/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تاکید بر نه گفتن) با حضور 14نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11 با تدریس مسئول فنی :خانم افتخاری  تشکیل شد.در این کلاسها از بیماران درخواست شد اگر اگاهی از مهارت تاکید بر نه گفتن دارند ارائه دهند.
 
 
3.  در مورخ 6 /8/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تصميم گيري و حل مسئله) با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
 4. در مورخ 11/8/92کلاس آموزشی ايدزو راههاي انتقال و پيشگيري با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 9:30االی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
 
  5.  در مورخ 13/8/92کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
 
 6.  در مورخ15/8/92کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30با تدریس مسئول     فنی(خانم افتخاری)  تشکیل شد.
 
 
 
 
 
7.       در مورخ18/8/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم) با حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
25. در مورخ 20/8/92کلاس آموزشی ارتباط جنسی ایمن با حضور 14 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فنی (خانم افتخاری)  تشکیل شد.
                                                                                                                             
26. در مورخ 25/8/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت برقراری ارتباط اجتماعی) با حضور 15نفر از بیماران از ساعت 10 الی 12  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
 
 
27. در مورخ 27/8/92کلاس آموزش پیشگیری از ایدز وهپاتیت با حضور  17 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
28. در مورخ29/8/92کلاس آموزش پیشگیری از هپاتیت با حضور  10 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
 
 
29. برگزاری جلسهNA  در روزهای  5،12،19،26 ابان ماه 
 
اذرماه:در مورخ2/9/92 کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  18نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی( خانم امنه افتخاری) تشکیل شد.در این کلاس پیش ازمون وپس ازمون گرفته شد تا از میزان اگاهی   افراد در زمینه اچ .ای. وی/ ایدز اطلاعاتی بدست اید.                       
در مورخ 4/9/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تاکید بر نه گفتن) با حضور 10نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11 با تدریس مسئول فنی :خانم افتخاری  تشکیل شد.در این کلاسها از بیماران درخواست شد اگر اگاهی از مهارت تاکید بر نه گفتن دارند ارائه دهند.
3.  در مورخ 6 /9/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت تصميم گيري و حل مسئله) با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
4. در مورخ9 /9/92کلاس آموزشی ايدزو راههاي انتقال و پيشگيري با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 9:30االی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
 
  5.  در مورخ 11/9/92کلاس آموزشی اچ.آی.وی/ایدز با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
 
 6.  در مورخ13/9/92کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30با تدریس مسئول     فنی(خانم افتخاری)  تشکیل شد.
 
 
7.       در مورخ16/9/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم) با حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
8. در مورخ 18/9/92کلاس آموزشی ارتباط جنسی ایمن با حضور 14 نفر از بیماران از ساعت 11 الی 12 با تدریس مسئول فنی (خانم افتخاری)  تشکیل شد.
                                                                                                                             
9. در مورخ 20/9/92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت برقراری ارتباط اجتماعی) با حضور 15نفر از بیماران از ساعت 10 الی 12  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
10. در مورخ 23/9/92کلاس آموزش پیشگیری از ایدز وهپاتیت با حضور  17 نفر از  بیماران از ساعت 9 الی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
11. در مورخ 25/9/92کلاس آموزش پیشگیری از هپاتیت با حضور  10 نفر از  بیماران از ساعت 9:30 الی 11:30 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
12. در مورخ 27 /9/92کلاس کلاس آموزشی مهارتهاي زندگي با موضوع ده خطاي شناختي باحضور 12 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11 تشکیل شد.
                                                                                                                                                    
13. در مورخ 30/9/92 کلاس آموزش تزريق سالم با حضور  8 نفر از  بیماران از ساعت 9 االی 11 با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.
 
 
14. برگزاری جلسهNA  در روزهای  3،10،17،24
دی ماه:در مورخ7/10/92 کلاس بهداشت روانی با موضوع کنترل استرس با حضور  15 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس مسئول فنی( خانم امنه افتخاری) تشکیل شد.در این کلاس در مورد روشهای مقابله با استرس اموزش داده شد.
15. در مورخ 9/10/92کلاس آموزشی راههای انتقال و پیشگیری از ویروس HIVبا حضور 14نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11 با تدریس مسئول فنی :خانم افتخاری  تشکیل شد.در این کلاسها از بیماران درخواست شد اگر اگاهی از چگونگی راههای انتقال ویروس دارند ،ارائه دهند.
 
  
 
       
3.  در مورخ 14/10 /92کلاس آموزشی مهارت های زندگی (مهارت کنترل خشم ) با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.در این کلاس تعدادی از  بیماران  از تجربه های خود را بیان کردند. 
 
 4. در مورخ16/10/92کلاس آموزشی ايدزو راههاي انتقال و پيشگيري با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 10الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
 
  5.  در مورخ 21/10/92کلاس آموزشی بهداشت روانی با موضوع مقابله با پرخاشگری  با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11 تشکیل شد.
 
 6.  در مورخ23/10/92کلاس آموزشی آشنایی با بیماری هپاتیت  cبا حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی10:30با تدریس مسئول     فنی(خانم افتخاری)  تشکیل شد.
 
 
 
 
 
30. در مورخ24/10/92کلاس آموزشی تزریق صحیح با حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس اقای کریمی تشکیل شد. 
 
 
 
 
31. برگزاری جلسهNA  در روزهای   1،8،15،22دی ماه 
 
 
 
 
 
بهمن ماه:

در مورخ1/11/92 کلاس تزریق صحیح با حضور  15 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس اقای کریمی تشکیل شد.در این کلاس در مورد روشهای تزریق صحیح اموزش داده شد.
16. در مورخ 5/11/92کلاس بهداشت روانی با موضوع مهارت نه گفتن با حضور 14نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11 با تدریس مسئول فنی :خانم افتخاری  تشکیل شد. 
 
  
 
       
3.  در مورخ 7/11 /92کلاس آموزشی ایدز وراههای انتقال وپیشگیری با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری) تشکیل شد.در این کلاس تعدادی از  بیماران  از تجربه های خود را بیان کردند. 
 
 4. در مورخ12/11/92کلاس آموزشی مهارتهای زندگی با موضوع مهارت جرات ورزی  با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 10الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
 
  5.  در مورخ 15/11/92کلاس آموزشی تزریق صحیح با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11 تشکیل شد.
 
 6.  در مورخ19/11/92کلاس آموزشی مهارت زندگی با موضوع مهارت حل مسئله با حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی10:30با تدریس مسئول     فنی(خانم افتخاری)  تشکیل شد.
 
 
 
 
 
32. در مورخ21/11/92کلاس آموزشی تزریق صحیح با حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس اقای کریمی تشکیل شد.
33. برگزاری جلسهNA  در روزهای   1،8،15،22بهمن ماه 
اسفند ماه:در مورخ3/12/92 کلاس مهارت های زندگی با موضوع مهارت حل مسئله با حضور   15 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس خانم افتخاری تشکیل شد.در این کلاس در مورد چگونگی برخورد با مسئله اموزش داده شد.
17. در مورخ 5/12/92کلاس اموزشی راههای انتقال و پیشگیری از ویروس HIVبا حضور 14نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11 با تدریس مسئول فنی :خانم افتخاری  تشکیل شد. 
 
  
 
       
3.  در مورخ 10/12 /92کلاس آموزشی تزریق صحیح با حضور 13 نفر از بیماران از ساعت 9 الی 11  با تدریس اقای کریمی تشکیل شد.در این کلاس تعدادی از  بیماران  از تجربه های خود را بیان کردند. 
 
 4. در مورخ13/12/92کلاس آموزشی مهارتهای زندگی با موضوع کنترل خشم  با حضور 10 نفر از بیماران از ساعت 10الی 11با تدریس مسئول فنی(خانم افتخاری )تشکیل شد.
 
  5.  در مورخ 17/12/92کلاس آموزشی بهداشت روانی با موضوع مقابله با استرس با حضور  12 نفر از  بیماران از ساعت 10 الی 11 تشکیل شد.
 
 6.  در مورخ20/12/92کلاس آموزشی تزریق صحیح با حضور15 نفر از بیماران از ساعت 9:30 الی10:30با تدریس خانم بابایی تشکیل شد.
 
 
 
 
 
34. در مورخ24/12/92کلاس آموزشی راههای انتقال ویروس HIVبا حضور 18نفر از بیماران از ساعت 10 الی 11  با تدریس اقای کریمی تشکیل شد.
35. برگزاری جلسهNA  در روزهای   4،11،18،25اسفند ماه