Scroll Top

طرح آموزش مربیان همسان peer education

گزارش مراسم تقدیر از آموزشگران همسان

1- مقدمه :

روز جهاني ايدز از سال 1988 نه تنها به خاطر افزايش بودجه ها، بلكه براي افزايش آگاهي، آموزش و مبارزه با تبعيضها، تعيين شد. اهميت این روز در اين است كه به عموم مردم ياد‌آور مي شود كه اچ.آی.وی از بين نرفته است و هنوز كارهاي زيادي است كه بايد انجام شود. این روز فرصتی است برای مردم سراسر جهان تا اتحادشان را در برابر مبارزه با شیوع اچ.آی.وی/ایدز اعلام نمایند
يكي از اهداف “رشد و توسعه هزاره” (که اعضاي سازمان ملل به آن متعهد شدند) اين بود كه تا پايان سال 2015 گسترش اچ.آی.وی/ایدز را متوقف كرده و در نتیجه سير رشد آن نزولي شود. میزان پیشرفت در متوقف نمودن گسترش اچ.آی.وی/ایدز، هنوز بسیار کمتر از اهداف پیش‌بینی شده است. تلاش‌های ما با سرعت و میزان دلخواه به پیش نمی‌رود. بسیاری از تعهدات سیاسی، از جمله آنهایی که در اجلاس ویژه ی مجمع عمومی درباره ی اچ.آی.وی/ایدز در سال 2001 داده شدند، تا این زمان تحقق نیافته است. البته در بسیاری جنبه‌ها راهبری قوی و متعهد منجر به پیشرفت‌های قابل توجهی در پاسخ به گسترش اچ.آی.وی/ایدز شده است. پیشگامان را از ابتکارها، نگرش، و اقداماتشان می‌توان شناخت. آنان الگوی افراد دیگر می‌شوند و در مواجهه با مشکلات پایداری می‌کنند. اما پیشگامان همواره مسئولین اداری نیستند. برای پيشی گرفتن از همه‌گیری جهانی ایدز، باید در تمامی عرصه ها؛ در بین افراد، مدارس، خانواده‌ها، محل‌های کار، اماکن مذهبی، کشورها و در سطح بین‌المللـی پیشـگام بود.

2-بيان مسئله:

طبق گزارش برنامه ی مشترک ملل متحد در زمينه ی اچ.آی.وی و ایدز ، در سال 2007ميلادي 32/2 ميليون نفر در سراسر دنیا با اچ آي وي زندگی می کرده اند و تخمین زده می شود که در صورت عدم پیش گیری، 45 میلیون مورد جدید تا سال 2010دیده خواهد شد.
بر اساس آمار جمع آوري شده از دانشگاه هاي علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني کشور و اعلام رسمي مرکز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي ( 1388)، تا اول تيرماه سال 1388 مجموعا 1977 نفر مبتلا به اچ.آي.وي/ايدز در ايران شناسايي شده اند و بر اساس الگوي پيشنهادي سازمان جهاني بهداشت ، تخمين موارد مبتلا بيش از 80000 نفر برآورد شده است.
افراد مبتلا به اچ.آی.وی-ایدز با محدوديت هاي زيادي در محيط اجتماعي و فرهنگي روبرو می باشند. اين افراد با تجربه هايي مواجه مي شوند که اغلب فشار زا است. از پيامدهاي وخيم اجتماعي و روانی ناشي از ايدز در بيماران مبتلا به آن، به عنوان عامل مهمي در تهدید بیشتر سلامت آنان ياد مي شود. اگر چه نمي توان ايدز و شيوه ی غالب انتقال ویروس عامل آن يعني اعتياد تزريقي را ريشه کن کرد، اما با پرداختن به جنبه هاي رواني، جسماني و اجتماعي مبتلایان به اچ.آی.وی-ایدز مي توان گامی در جهت سلامت و افزایش امید به زندگی آنان برداشت. شاید بتوان در این زمینه به نقش آموزشی آموزشگران همسان بعنوان رابط میان مراکز و گروه های هدف تاکید کرد. منظور از برگزاری این مراسم قدردانی بود از زحمات این عزیزان بود.

3-درباره ی موسسه:

موسسه ی کاهش آسیب سیمای سبز رهایی، توسط تعدادی از افراد علاقمند به صورت خودجوش، به منظور کاهش آسیبهای اجتماعی و بالا بردن سطح روحیه ی جامعه و توانمند سازی افراد درگیر آسیب های اجتماعی و پیشگیری از گسترش آسیبها در سال 1385تاسیس و راه اندازی شد.
این مجموعه با همت اعضای داوطلب، فعالیت خود را با تکیه بر آموزش، فرهنگ سازی ،حمایت و توانمند سازی در مناطق مختلف استان تهران، راه اندازی کرد.در سال جاری، این موسسه اقدام به راه اندازی باشگاه مثبت، ویژه افرادی که با اچ.آی.وی/ایدز زندگی می کنند، کرده است که فعالیت های این باشگاه، منحصرا” جهت پیشگیری از اچ.آی.وی/ایدز و حمایت از مبتلایان به اچ.آی.وی/ایدز است. نزدیک به 60نفر از کسانی که با اچ.آی.وی/ایدز زندگی می کنند، تحت پوشش برنامه های حمایتی این باشگاه هستند. همچنین این باشگاه، اخیرا اقدام به راه اندازی خانه ی نیمه راه ،جهت اسکان و اشتغال خانم های بی سرپناهی که آزمایش اچ.آی.وی/ایدز آنها مثبت بوده، نموده است.
این موسسه در چهار منطقه ی آلوده ی استان، مراکز گذری ارائه ی خدمات کاهش آسیب، جهت پیشگیری از اعتیاد و اچ.آی.وی/ایدز، ایجاد کرده است. 6 تیم امداد رسان سیار نیز در کنار مراکز گذری، مشغول ارائه ی خدمات در مناطق آلوده می باشند. راه اندازی کانون های محله محور، جهت کاهش آسیب های اجتماعی از دیگر برنامه های این موسسه است که در کنار شهرداری تهران، دست به اقدام آن زده است.

4-اهداف مراسم:

-“قدر دانی از افراد فعال در زمینه ی آموزش و اطلاع رسانی به جمعیت هدف
-ایجاد انگیزه در آموزشگران همسان برای ادامه ی کار
-تشویق دیگر افراد برای آموزشگری
-جلب حمایت سازمان های حامی
-اعلام هم پیمانی با مسله ی اچ. آی.وی/ایدز
-ایجاد تعامل بیشتر بین آموزشگران و مسئولین مربوطه”

5-جمعیت هدف:

“با توجه به هدف از برگزاری مراسم که تقدیر از آموزشگران همسان، اعلام شده بود، افراد شرکت کننده، تعدادی از آموزشگران همسان ، مربیان و مسئولین سازمان های همکار بودند.”

 

6-اثر گذاری برنامه:
7-نحوه ی اجرا :

این مراسم در تاریخ88/11/9 در سالن آمفی تئاتر سازمان بهزیستی کشور، برگزار شد. برنامه با پخش سرود ملی ایران، آغاز شد.مجری پس از خیر مقدم به میهمانان، از جناب آقای دکتر افشار (مشاور محترم وزیر رفاه و تامین اجتماعی ) خواست تا به روی سن بیایند. ایشان به بیان مباحثی در مورد آموزشگران همسان و اهمیت فعالیت آنها پرداختند. چکیده ای از مطالب بیان شده توسط ایشان در زیر ارائه میشود.
“در زمینه ی فواید کار آموزشگران همسان، می توان گفت که نتایج کار آنها، بسیار اثرگذار است، چون به علت هم زبانی و هم صدایی، درک بیشتری از یکدیگر دارند. آموزش گروه همسان از لحاظ دانش به مهارت خاص و پیچیده ای نیاز ندارد، اعتمادی که ما بین افراد وجود دارد باعث می شود که از مرحله ی اطلاعات به مرحله ی نگرش و بینش عبور کنیم. می توان یکی دیگر از فواید آموزشگر همسان را در جهت آموزش جای گزینی یک رفتار مناسب به جای رفتار نامناسب در ارتباط دادن بیشتر مراکز کاهش آسیب با افراد آسیب دیده دانست.” یکی از دلایل ریزش در مورد کسانی که تحت پوشش برنامه های حمایتی اچ.آی.وی/ایدز هستند، نگاه قضاوت گرانه (انگ و تبعیض)می باشد.
ایشان در انتهای سخنرانی از سازمان بهزیستی، بعنوان حامی تمام مراکزی که فعالیت دارند و تمام مدعوین تشکر کرد.
پس از ایشان جناب آقای دکتر رضازاده (دبیر محترم کمیته پیشگیری و کنترل ایدز) ،جهت ایراد سخنرانی دعوت شدند.ایشان با ابراز خوشحالی از به دوش گرفتن مسئولیتی در جهت سلامت، با ایراد خلاصه ای از روند اتفاقات و دستاوردها، سخنش را آغاز کرد.چکیده ای از مطالب ایراد شده ایشان :

“تا سال 74 بیماری ایدز مشکل چندانی نداشت، اما پس از آن با رواج اعتیاد تزریقی در زندانها شاهد گسترش این ویروس بودیم، به طوری که شیب گسترش این بیماری، بشدت تند بوده است. به همین خاطر سازمان بهزیستی، سازمان زندانها، و دانشگاهها جهت کنترل، به فکر فرو رفتند و از جمله اقدامات صورت گرفته در این زمینه، باید به برخورد با معضل اعتیاد با روی کردهای اجتماعی و روان شناسانه، تفکر کاهش آسیب و مراکز کاهش آسیب و مراکز گذری و ایجاد سرپناه و تربیت آموزشگران همسان، توجه داشت.
در فاز دوم در مدت زمانی 3-2سال، افرادی را آموزش دادیم به طوری که شبکه آموزشگران همسان، بالغ بر 200 مربی، در کشور داریم. در کشور ما معتادان تزریقی و دیگر معتادان، اطلاعات بیشتری نسبت به اچ.آی . وی /ایدز دارند و این نشان دهنده ی تمرکز بیشتر در این زمینه یعنی تربیت آموزشگران همتا می باشد”.

پس از ایشان جناب آقای دکتر دورویی(هماهنگ کننده ی محترم کشوری در برنامه های مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز) به سخنرانی پرداختند. ایشان صحبتهایشان را با ذکر آمار جدید دنیا در مورد بیماری اچ.آی.وی /ایدز شروع کردنند.چکیده ای از صحبتهای ایشان شامل موارد زیر است :
“در آخرین آمار یک هفته پیش در دنیا، تعداد موارد از سال 2001تا سال 2008 تا 17 درصد کاهش داشته است.در ایران، تعداد موارد جدید ابتلا به ویروس اچ.آی.وی/ایدز در میان استفاده کنندگان تزریقی مواد، کاهش سرعت داشته است که همه ی اینها نتیجه ی تلاشهای کاهش آسیب، توزیع سرنگ و سوزن، برنامه های اجرایی در این رابطه و نقش افراد شرکت کننده می باشد”
در ادامه، مجری برنامه مجدداً به تعدادی از میهمانان از جمله جناب آقای دکتر نخست (هماهنگ کننده پروژه های پیشگیری از اعتیاد در دفتر مقابله با جرم و مواد سازمان ملل متحد) ، سرکار خانم دکتر نامداری (کارشناس مسئول ایدز اداره وزارت بهداشت) ،جناب آقای دکتر احترامی (سرپرست دفتر تحقیق و توسعه معاونت امور فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی کشور) خوشامد گفت.
در بخش دیگر، برنامه با صحبت یکی از آموزشگران همسان، به نام خانم میترا صادقی (از آموزشگران همسان موسسه کاهش آسیب سیمای سبز رهایی) ادامه یافت. ایشان در رابطه با نحوه ی آشنایی با برنامه های آموزشگران همسان و تجربه بدست آمده و نحوه آموزش صحبت نموده و در ادامه با تعریف یک خاطره ی شیرین، صحبت هایشان را به اتمام رساندند.
موسیقی زنده توسط یکی از دوستان به نام آقای پارسا انجام شد. سپس مجری برنامه ضمن خیر مقدم به سر کار خانم خانقاه پناه (هماهنگ کننده پروژه های توسعه سازمان ملل متحد) از شرکت کنندگان جهت پذیرایی میان وعده به عمل آورد. پس از انجام پذیرایی از میهمانان، سرکار خانم دکتر نامداری (کارشناس مسئول اداره ایدز وزارت بهداشت ) به ایراد سخنرانی پرداختند. سپس یکی دیگر از آموزشگران همسان، به نام آقای پارسا، صحبت کردند. ایشان ضمن معرفی خود، در مورد بیماری و خاطرات آن مطالبی را بیان کرد .در ادامه برنامه، جناب آقای دکتر نفریه (معاون محترم امور فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی کشور) به عنوان آخرین سخنران، به ایراد مطالبی در زمینه اچ.آی.وی /ایدز پرداختند.

 

اهدا جوایز:

پس از انجام موسیقی زنده توسط آقای علی نجف پور و یکی دیگر از افراد، مجری برنامه از جناب آقای دکتر رضا زاده، جناب آقای دکتر نفریه و سر کار خانم خانقاه پناه ،درخواست کرد برای اهداء جوایز به آموزشگران همسان منتخب، به روی سن بیایند. ابتدا از مربیان فعال منتخب، دعوت شد به روی سن بیایند اسامی این افراد به شرح زیر است:
1-جناب آقای دکتر محمد رضا قاسمی
2-جناب آقای حبیب بهرامی
3-سرکار خانم دمرچی
4-جناب آقای عباس توفیقی
5-جناب آقای مجتبی لشکری
6-جناب آقای عباس نصرت آبادی
7-جناب آقای محکم

 

پس از آن، اسامی آموزشگران همسان منتخب موسسه پیام آوران همیاری و موسسه کاهش آسیب سیمای سبز رهایی، قرائت شد که عبارتند از:
1-جناب آقای جلال حسینی
2-جناب آقای امیر رضایی
3- جناب آقای محمد عبداللهی
4- جناب آقای محمد طارمی
5- جناب آقای مجید طاهری
6- جناب آقای مصطفی وزینی
7-سر کار خانم الهام وکیلی
8- سر کار خانم میترا صادقی
9- سر کار خانم قلعه گر زاده
10- سر کار خانم شهناز شیبانی
پس از مراسم قدردانی از مربیان و آموزشگران همسان، یکی دیگر از آموزشگران، به بیان تجربه و کارهای انجام داده در زمینه آموزش، پرداختند.مراسم، با انجام موسیقی زنده ، ادامه یافت.سپس آقای خداوردی، از دیگر آموزشگران همسان، صحبت نموده و بدین ترتیب مراسم به پایان رسید و از میهمانان جهت پذیرایی و ناهار در ساعت 14 دعوت شد.